A megújuló termelési technológiák elterjedése és térnyerése sok problémát okoz a hálózatot üzemeltetők szempontjából. A szél, a napenergia termelés nem kiszámítható, szemben az egyéb energiatermeléssel. Ez viszont a tervezett és megtermelt energiamennyiség közötti olyan eltéréseket jelenthet, amelyek szabályozása csak tartalékokból lehetséges. E tartalékok azonban egyrészt végesek, másrészt feleslegesen nagy költségeket jelentenek az energetikai lánc minden szereplőjének.

E probléma egyik lehetséges megoldási módozata energiatároló berendezések elhelyezése, amelyek tárolni tudják a rendszer részére felesleges energiát, illetve segíteni tudják a hálózatot energiahiányos helyzetek kiküszöbölésére. Megújuló energia (szél, fotovoltaikus, stb.) beruházások a következő 20 évben 25 – 45’000 MW nagyságrendben várhatóak az európai hálózaton, amelyek beépítése tárolás nélkül már most elképzelhetetlenek, így a közeljövőben megépülő energiatárolók helye biztosított az energetikai rendszerben.

Ez az irány az elektrokémiai elvű tárolás, ezen belül a Li–ion alapú akkumulátor technológia. A választás fő oka, hogy egy nagy biztonsággal kezelhető, hosszú élettartamot biztosító, az alkalmazás során a környezetre legkevésbé veszélyt jelentő technológiát kerestünk, amely ráadásul gyorsan, relatíve nagy méretben, és funkcionalitását tekintve sokrétűen, az energetikai értéklánc számos pontján felhasználható.

A modern akkumulátoros technológia képessé vált energetikai szempontból számottevő energiasűrűséget produkálni. Ezzel megnyílt a lehetőség nagyméretű energiatárolók megépítésére és rendszerbe illesztésére.

LITHIUM – IONOS ENERGIATÁROLÁS ELŐNYEI:

  • A Lítium a legkönnyebb fém, nagyon kisméretű cellák is megvalósíthatók, alacsony tömeg, akár több 1000Ah cellák is gyárthatóak. A tömeggyártás versenyképessé tette őket.
  • A Lithium a legreakcióképesebb fém, nagy energiasűrűség kb. 4x ólomzselés. Legnagyobb elektrokémiai potenciál
  • Gyorsan tölthetők, néhány órától 20 percig. Mély kisüthetők 80% DOD mellett, az ólom alapú 50%. Nagyon alacsony önkisülés, jó töltéshatásfok, akár 95%. Nincsen memória effektus. Magas ciklusszám. Több ezer, 80% DOD mellett. Nem kell újrakondicionálni, mint az Ni alapúakat.
  • Email: info@smartsolar.hu
  • Cím: 9700 Szombathely, Semmelweis u. 4-6. 1.em 106.

Cégadatok

 

Smart Solar Kft.

9700 Szombathely, Semmelweis u. 4-6. 1.em 106.

06/94/794-550

info@smartsolar.hu

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön újdonságainkról első kézből!